Archief van
Categorie: IVF ICSI PGD

Onze IVF ICSI PGD wandeling

Cryo update

Cryo update

Gisteren was de dag van de waarheid.
De hele week ben ik al zenuwachtig en gaan er allerlei doemscenario’s door m’n hoofd.. het bekende; ‘wat als..?’

Ik moet vertrouwen hebben, vertrouwen in de artsen en de mensen van het lab.
Zondag om half 10 gaat m’n wekker. Ik maak Jos wakker en samen gaan we naar beneden en drinken we een kop koffie.
M’n telefoon staat roodgloeiend, iedereen wenst ons veel sterkte tijdens het wachten op het belletje.
En dan is het 10 uur, nog maximaal 2 uur en dan weten we het. Dan weten we of ons embryootje goed ontdooid is…

De uren kruipen voorbij en als het half 12 is trek ik het niet meer. Ik ga douchen even m’n gedachten verzetten. Jos zou op mijn telefoon letten. Als ik na 20 minuten weer beneden kom is er nog steeds niet gebeld. Ik vraag mezelf af of ik wel goed gehoord heb wat er gezegd is aan de telefoon? Misschien heb ik me wel vergist in de dag en zitten we vandaag voor niks te wachten?

Iets voor 12 uur belt Jos zelf maar het ziekenhuis. Hij word doorverbonden met de IVF afdeling en legt voor hoe en wat. De verpleegkundige geeft door dat wij om 14.10 uur in het ziekenhuis moeten zijn. Hier reageert Jos verbaast op en legt uit dat we nog niet gebeld zijn of het embryo het ontdooien wel overleefd heeft. Ze beloofd direct naar het lab te lopen en ons dan terug te bellen. Binnen 5 minuten gaat m’n telefoon. Het blijkt dus dat het embryootje pas rond 11 uur uit de vriezer gehaald is. Omdat onze embryo’s met 5 dagen zijn ingevroren kan deze niet vroeg ontdooid worden omdat deze dan weer door gaat delen. En een embryo kan ook weer niet TE oud teruggeplaatst worden.

Vol ongeloof kijken we elkaar aan…. het ontdooien is gelukt, weer een nieuwe poging waar we vol voor gaan!
We gaan ons snel klaarmaken want de tijd dringt. We stappen om 13.00 uur de auto in en zijn om 13.50 uur in het ziekenhuis. Ze zijn aan het verbouwen in het UMC dus we zitten ook nog op de verkeerde plek te wachten hahaha maar om 14.30 uur vinden we eindelijk een arts. Ik denk zomaar dat ze ons aan het zoeken waren….

We gaan de kamer in waar een groot apparaat staat. Daar zit ons embryootje in. De medewerkster van het lab pakt het schaaltje eruit en kijkt via de microscoop of het embryo er nog goed uit ziet. Deze is nog steeds heel mooi en is een Morula. Bij een morula kan je de cellen niet meer tellen omdat het er al teveel zijn. Normaal gesproken verliest een embryo cellen bij het ontdooien maar deze dus niet…. voorspelt veel goeds zou je zeggen.

Ik ga liggen in de stoel en de arts+verpleegkundige brengen mn baarmoederslijmvlies goed in beeld. Dan is het wachten op de katheter met het embryo. Deze word netjes in mn baarmoederslijmvlies gepland. Nadat de medewerkster van het lab via de microscoop bekijkt of de katheter leeg is bedenk ik me dat dit toch wel een speciaal moment weer is.

Ik voel me goed… lichamelijk en geestelijk. Aan mij zal het dit keer niet liggen. Het is nu afwachten wat het embryootje gaat doen… Of deze dit keer wel bij mij wil blijven..

Nu komende de dagen aan dat we niets anders kunnen doen dan wachten en hopen. De komende week heb ik vrij genomen. De week van koningsdag werk ik alleen de maandag en de dinsdag. Even verstand op 0 en alleen maar leuke dingen doen, even geen stress van werk even niet heel vroeg op moeten staan.

Alles voor ons eskimootje…

(97)

Cryo 1.0

Cryo 1.0

Op mijn verjaardag 22 februari, hadden wij een afspraak in het ziekenhuis.

1 rust cyclus en op de 1e dag van mijn volgende menstruatie moest ik starten met de Progynova. Waar ik normaal een cyclus heb van 32 dagen was er na 38 dagen nog steeds niks te bekennen. Op een gegeven moment toch maar contact opgenomen met het ziekenhuis want dit schiet niet op. De hele planning ligt in de war en niet alleen die van ons maar ook die van het ziekenhuis!! Toch maar voor de zekerheid ook een zwangerschapstest gedaan maar deze was negatief. De verpleegkundige zou even overleggen met de arts en om 13.00 uur werd ik terug gebeld. Of ik toch maar voor de zekerheid even langs wilde komen voor een echo.
Die dag, je raad het al, word ik toch einde van de dag ongesteld, een cyclus van 41 dagen!!
Ook al staat er duidelijk in m’n boekje hoe en wat er moet gebeuren heb ik toch maar het spoed nummer gebeld aangezien het gewone telefoon nummer maar tot 16.00 uur bereikbaar is.

Ik kreeg een hele vriendelijke gynaecoloog aan de telefoon die het even zou overleggen met een fertiliteitsarts. Binnen een half uur werd ik teruggebeld. Als de menstruatie goed door zou zetten moest ik de eerste pil gaan slikken. En die avond ging dus ook de 1e tablet Progynova naar binnen.

Spannend!!! weer een nieuw hoofdstuk…. Er werd een afspraak gemaakt voor 10 april om 09.20 voor een echo om te kijken hoe mijn baarmoederslijmvlies er na 10 dagen Progynova uit zou zien.

Zoals wel weer te voorspellen is was mijn baarmoederslijmvlies heel mooi vanmorgen. 3 lagen, 10 mm. Ze willen minimaal 7 mm maar dat dit nu al 10 mm is was voor de arts een goed teken. Tja…. kon ik haar zelf ook wel vertellen. Het nestje maakt mijn baarmoeder altijd wel heel goed aan…. We gingen weg met de afspraak dat ik vandaag tussen 12.oo uur en 15.00 uur gebeld zou worden door iemand van het lab met verdere instructies en de planning.

Toen ik om 15.00 uur nog steeds niet gebeld was heb ik Jos gevraagd even contact op te nemen met het ziekenhuis om er zeker van te zijn dat ze mij niet vergeten waren… Waren ze natuurlijk niet, duh! En rond half 4 ging mijn telefoon.

Zondag 16 april (ja 1e paasdag) tussen 10.00 uur en 12.00 uur word ik gebeld door iemand van het lab en dan krijgen we te horen of onze eskimo het ontdooien overleefd heeft. Mocht dit zo zijn dan moeten we in de middag naar het ziekenhuis en dan word het embryootje teruggeplaatst. Bizar eigenlijk… Dat embryootje zit nu nog in de stikstof, in -197 graden. Deze word zaterdag uit het stikstof gehaald en in een ‘broedstoof’van 37 graden gelegd. Op deze manier ontdooit het embryootje heel langzaam en is het te hopen dat deze er nog mooi uit ziet en zich weer door zal gaan delen…

Wat zou het toch mooi zijn als het geluk nu een keer aan onze kant zal staan… maar ik durf niet te hopen… ik ben zo bang.. bang voor weer een teleurstelling. Ik sluit me af… voor de tegenslag, voor de angst dat we toch alsnog een nieuwe IVF behandeling moeten ondergaan.. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dit goed zal gaan maar we moeten wel blijven hopen.

10%…. 10% kans op een zwangerschap, zo’n laag percentage… laat mij alsjeblieft een keer bij deze 10% zitten!!

0,1% van de vrouwen krijgt te maken met overstimulatie en ook dat had ik.. dus ik vind dat ik ook wel bij die 10% mag zitten..

Spannend…. hopelijk gaan de dagen heeeeeeel snel voorbij.

 

To be continued..

(42)

This is it…

This is it…

Het is al een maand stil op m’n blog. Ik had er geen energie voor om een bericht te plaatsen.

Er is veel gebeurd. De eerste terugplaatsing is helaas mislukt. Wat een klap was dit zeg, we hadden er allebei zo verschrikkelijk op gehoopt. Maar als ik nu terugkijk denk ik zomaar dat het mislukt is omdat ik zelf gewoon totaal niet gezond was. Ik had nog steeds heel veel klachten.
Ik ben 5 weken thuis geweest van werk en ben vorige week dinsdag pas weer begonnen. de uren worden langzaam opgebouwd zodat ik pas in de 2e week van April weer volledig aan het werk ben.

Dus, IVF mislukt. 2 weken geleden konden we alweer terecht in het ziekenhuis voor een evaluatie gesprek en de inplanning van het terugplaatsen van, zoals wij het noemen, een eskimo. Tot mijn verbazing kan dit heel snel. Ik heb medicijnen meegekregen waar ik mee moet beginnen als m’n volgende menstruatie weer komt. Tien dagen daarna krijg ik een echo om te kijken hoe het baarmoederslijmvlies is. Aan de hand daarvan gaat het lab onze eskimo ontdooien. Hele spannende dagen zullen er dan volgen. Maar we hopen natuurlijk dat dit allemaal goed af zal gaan lopen. Mocht dit niet zo zijn…. dan hebben we nog een eskimootje.

Laten we hopen dat een nieuwe volledige IVF behandeling niet meer nodig zal zijn… maar mocht dit wel zo zijn dan zal de punctie op de dagbehandeling plaatsvinden onder narcose. En uiteraard zullen de artsen er alles aan doen dat er geen overstimulatie meer zal zijn want dit wil ik echt nooooooit meer meemaken!!

(40)

6 februari

6 februari

we zijn weer een week verder.

een week waarin ik echt heel veel pijn gehad heb door de punctie. De echo afgelopen woensdag bevestigde in ieder geval m’n pijn. Veel bloed en vocht in m’n linker eierstok. M’n buik was opgezet door het vocht in m’n buikholte. M’n bloedwaarden zijn nog steeds niet goed…. en weer krijg ik te horen; je moet rust houden, loop alleen naar het toilet en naar je bed, en drink veel. Alleen dat zou ervoor zorgen dat ik onder een overstimulatie uit zou komen. Terwijl we nog een beetje met de arts aan het praten zijn gaat m’n telefoon; medewerker van het ivf lab. Ik vertelde haar dat we in de echokamer zitten dus ze kwam even naar ons toelopen.

van de 15 eicellen, zijn er 12 bevrucht. Van deze 12 zijn er 11 als hele mooie embryo’s gegroeid en gebiopteerd voor de PGD test in Maastricht! WoW wat een fantastische score! De laborant vertelde dat het allemaal hele mooie embryo’s zijn die zo in een biologie boek voor zouden kunnen komen haha. We zijn blij met dit mooie aantal. Terwijl we samen aan de balie staan om weer een nieuwe afspraak te maken loopt de man langs die de cellen van onze embryo’s naar Maastricht gaat brengen. Wij vragen hem goed te zorgen voor onze kinderen hahaha dit zorgde wel voor een verbaasd gezicht bij die man. Waarschijnlijk hoort hij dit soort dingen niet zo vaak. We maken een nieuwe afspraak voor vrijdag en gaan naar huis.

deze wachtdagen zijn verschrikkelijk…  gelukkig gaat de tijd snel en is t snel donderdag avond. We zijn beide stil en erg emotioneel en hebben geen idee wat voor nieuwe we morgen gaan krijgen. We gaan naar bed… ik slaap niet, word om het half uur wakker. Om half 5 besluit ik naar beneden te gaan en verder te slapen op de bank. Ik val redelijk snel in slaap en word wakker omdat Jos beneden komt. We stappen op tijd de auto in en zwijgen. Allebei zo verschrikkelijk zenuwachtig…..

ik ga bloed prikken en daarna lopen we naar de poli. De echo laat zien dat mocht het zover komen er wel een terugplaatsing zal zijn, maar alles hangt af van het bloed. Als dat niet goed is gaat het hele feest niet door. Ik vraag de arts of ze mij anders op kunnen nemen als m’n bloed niet goed is… als er 1 gezond embryootje is dan moet deze m’n baarmoeder in en niet de vriezer!! De arts lacht en beloofd mij dat dat allemaal goed zal komen.

Jos en ik lopen wat heen en weer… na een uurtje besluiten we toch maar weer naar de afdeling te gaan. Dokter van Buul ziet ons weer zitten en stuurt ons naar de uitrust kamer waar lekker comfortabele stoelen staan. Zitten kan ik nog steeds niet goed door die stomme eierstokken die nog steeds zo groot en pijnlijk zijn. Ik vraag aan Jos rond half 12 of hij niet eens naar het lab kan lopen om te vragen of Maastricht al gebeld heeft. Na een paar minuten komt hij terug; Maastricht heeft gebeld!! M’n hart begint keihard te kloppen alsof ie m’n lijf uit wil.. we gaan op de gang zitten en wachten tot een arts naar ons toe komt. Jos gaat naar de wc en terwijl hij terug loopt komt er iemand van het lab naar mij toe; er zijn meerdere gezonde embryo’s.

deze zin veranderde mijn leven! Er zijn meerdere gezonde embryo’s. Wie had dat gedacht… de arts in Maastricht had ons een verschrikkelijk kleine kans van slagen gegeven we moesten echt rekening houden dat er geen goed embryo tussen zou zitten.. ik heb zo verschrikkelijk hard gehuild en terwijl ik m’n duim opsteek naar Jos komen bij hem ook de tranen. Wat een opluchting…. wat een spanning… wat een geweldige score! Na een half uur horen we dat het allermooiste embryo vrijgegeven is, dat deze de chromsoomafwijking niet heeft.. en als kadootje zijn er nog 2 gezond. 3 gezonde embryo’s… van de 11! Wat een afval race maar wat een score. Terwijl ik dit nu typ komen de tranen gewoon weer.. we hadden dit niet durven dromen… we leven op dit moment in een roes.

Rond half 2 worden we binnen geroepen door dokter van Buul, het allermooiste embryo, een blastocyste zal zometeen in m’n baarmoederslijmvlies gedropt worden in de hoop dat deze over een maand of 8 het licht zal gaan zien en ons papa en mama zal gaan noemen…..

en nu…. nu is het een kwestie van wachten. M’n lichaam weer rust geven want weer heb ik te horen gekregen dat ik echt niks mag doen… en daar moet ik naar luisteren want anders nemen ze me op in t ziekenhuis…

 

ik weet dat iedereen meeleeft.. maar ik denk niet dat iemand zich voor kan stellen hoe Jos en ik ons voelde vorige week vrijdag toen de laborant ons dit goede nieuws vertelde.. de kans op een biologisch kindje van ons samen is eindelijk aanwezig!!!!

(21)

Dag van de punctie

Dag van de punctie

zondag ochtend 29 januari…

ik heb heel slecht geslapen van de spanning… stik zenuwachtig. 08.10 uur stappen we de auto in opweg naar Utrecht. Doodstil op de snelweg.. en we zijn dus ook ruim op tijd in het ziekenhuis. Iedere stap die ik zet bungelen m’n eierstokken in m’n lichaam. Iets voor 9 uur komen we op de afdeling. Jos doet zijn ding, en om half 10 word ik naar binnen geroepen.

ik vertel alvast aan de arts dat ik echt doodsbang ben voor de pijn en dat ik hoop dat het mee zal vallen. M’n rechter eierstok ben ik niet zo bang voor maar m’n linker eierstok is al super gevoelig tijdens een echo. Ik krijg eerst een aantal injecties voor de plaatselijke verdoving. Terwijl dat inwerkt krijg ik groene steriele doeken over m’n benen gelegd, voel me net een marsmannetje. Ik maak grapjes in de hoop dat m’n angst minder word…. terwijl de arts klaar is om de eerste eierstok aan te prikken spuit de verpleegkundige de morfine in m’n infuus. Ik wist vantevoren dat de eierstokken en de follikels niet verdoofd konden worden…. maar dat dit zo’n pijn zou doen… de verpleegkundige vraagt mij op m’n ademhaling te letten en dit gaat me nog wel goed af. De pijn krijg ik weggepuft. Dat was 1…. nu de linker nog. Wat een drama! De tranen stromen over m’n wangen … m’n hele lichaam trilt van de pijn. De arts stopt halverwege en probeert mij moed in te spreken; we zijn er bijna! Nog even op je tanden bijten je doet het zo goed!

ik probeer me weer te focussen op m’n ademhaling maar het lukt me niet. Toch overleef ik ook de punctie van de linker eierstok…. maar dit ga ik nooit meer doen zonder dat ik onder narcose ben…..

ik moet even blijven liggen en na 5 minuten word ik naar de uitslaapkamer gebracht. Ik word op een heerlijke elektrische stoel gelegd een warme deken word er over mij heen gelegd en met als kadootje een warme kruik. Nu pas merk ik dat de morfine werkt, voel me dronken… waarschijnlijk heeft m’n lichaam zich verzet tegen de morfine. 1 voordeel de volgende keer heb ik volgens de arts genoeg reden om de punctie onder narcose te mogen doen… dus dat is wel een voordeel…

na 3 kwartier liggen komt de verpleegkundige met een bloedprik formulier en het nieuws dat er 15 goede eicellen gevonden zijn! Wat een geweldig nieuws, het is allemaal niet voor niets geweest. Ook Jos zijn zaad was fantastisch. Dat is alvast weer iets wat we kunnen afstrepen van het lijstje.

Ik mag naar huis maar mag niet lopen.. Jos haalt een rolstoel en neemt me mee naar beneden. Ieder bobbeltje gaat door merg en been… eindelijk zijn we thuis. Lopen gaat moeizaam dus t is maar goed ook dat ik niet mag lopen. Ik mag alleen opstaan voor de wc.

de eerste nacht na de punctie was vervelend… ik voelde me al een beetje ziek zondag ochtend maar dit heeft nu echt doorgezet. Keelpijn, oorpijn, verkouden. M’n hele hoofd is een drama! Jos heeft gisteren voor de zekerheid toch maar het ziekenhuis gebeld met de vraag of dit kwaad kan. Ik zit nog steeds tegen het randje van overstimulatie aan… vandaar ook dat ik niets mag doen en m’n lichaam rust moet geven en veel moet drinken. De verpleegkundige vond dit niet eng klinken vooral niet omdat ik geen koorts heb. Dus positief.

morgen ochtend moeten we weer terug naar het ziekenhuis voor een echo en bloedprikken. Ook krijgen we morgen te horen hoeveel embryo’s er goed genoeg gegroeid zijn om een biopt van te nemen en naar Maastricht te brengen voor de test! Al met al weer een spannende dag morgen!

(21)

Update

Update

Zo, even de tijd gevonden voor een update.

het is een ontzettend heftige week geweest. Afgelopen week zijn we op de dinsdag na iedere dag in het ziekenhuis geweest. M’n buik zit vol… vol met follikels en hopelijk ook met eitjes. Toen we afgelopen maandag naar het ziekenhuis gingen was al duidelijk dat de follikels goed aan het groeien waren. Nog lang niet groot genoeg. Ik werd naar huis gestuurd en moest een afspraak maken voor woensdag. Dit was omdat ik al een beetje last van m’n buik had en ik goed in de gaten gehouden moet worden omdat er geen problemen zijn met mijn vruchtbaarheid en er veel groeit. Van de arts moest ik rust houden en veel drinken. Ik heb hier uiteraard braaf naar geluisterd aangezien mijn eigen gezondheid echt op 1 staat!

woensdag ochtend om 09.50 zaten we weer braaf in het ziekenhuis. Voor de echo had ik weer dezelfde arts die de echo deed voordat ik begon met stimuleren. De groei was nog niet goed gegaan dus de punctie dag werd al een dag opgeschoven naar de zondag. Ook moest ik bloedprikken omdat er veel kleine follikels te zien waren. Ik weet niet precies hoe het zit maar het schijnt dat alle follikels ook hormonen afgeven en aangezien ik met de 2 injecties ook weer hormonen inspuit moet het goed in de gaten gehouden worden omdat we niet willen dat ik last krijg van overstimulatie. Ik zou in de middag te horen krijgen wat het uitslag van het bloed was en hoe nu verder.

Om half 1 ging mijn telefoon. Groen licht voor nu. Oestradiol waarde was nu 4700 en we mochten de volgende dag, donderdag dus, weer terugkomen voor weer een echo en bloedprikken.

dus donderdag ochtend ging weer de wekker om 06.15… en zaten we weer vroeg in de auto. Deze arts waarschuwde ons dat de follikels echt nog te klein waren en dat m’n bloedwaarden echt goed moesten blijven anders zou het allemaal gecanceld worden. Na de afspraak dus weer bloedprikken en weer wachten op het telefoontje van het ziekenhuis. En daar was de klap…. de vrouw die ik aan de telefoon had vertelde dat m’n oestradiol nu 7400 was en dat we echt rekening moesten gaan houden dat we moesten gaan stoppen. Weer een afspraak gemaakt voor morgen, vrijdag dus. Weer echo en weer bloedprikken. WoW dat is een klap… straks is alles voor niks geweest… heb gehuild heel hard … wat een verdriet. Ja ik weet dat m’n eigen gezondheid belangrijk is maar we hebben hier zo naar uitgekeken… 6 weken lang injecties..

vrijdag ochtend, weer om 06.15, gaat de wekker. Met Jos had ik al afgesproken dat we vroeger zouden gaan dan anders zodat ik voor de afspraak in ziekenhuis al bloed geprikt had. Iets voor 9 uur had ik bloedgeprikt en nu was het duimen draaien….

iets voor half 10 zaten we in de wachtkamer en ik zag de arts zitten waarbij we de intake gesprekken hebben gehad. Ze herkende me gelijk en vroeg hoe laat ik een afspraak had. Ze kwam tot de conclusie dat ik bij haar collega een echo zou hebben. 2 minuten later zegt ze zachtjes; kom maar gauw. De boze gezichten van de andere paren waren te grappig want die hadden natuurlijk door dat ik voorgetrokken werd. Deze echo was heel belangrijk! Als er minstens 2 grotere follikels van minimaal 17 mm te zien zouden zijn zouden m’n follikels punctie klaar zijn! De eerste die opgemeten werd was 17,8 mm! Tranen van opluchting rolde over m’n wangen. In 1 dag tijd was alles zo snel gegroeid!!!! M’n linker eierstok ligt op dit moment achter m’n baarmoeder. Jos moest op m’n buik drukken om de follikels beter zichtbaar te maken. Eigenwijze eierstok! Het is een fantastische score…. maar het zijn er een hoop! We hadden afgesproken dat we even zouden wachten op de bloeduitslag… als het oestradiol onder de 14400 zou zijn zou ik groen licht hebben. Het wachten duurde lang maar om 10.50 ging m’n telefoon. Groen licht!! M’n bloed is wel wat dik al, hematocrietwaarde is 4.4 en mag maximaal 4.6 zijn. En m’n oestradiol was iets meer dan 11000. Fantastisch! We hebben t gered. Weer werd duidelijk gemaakt, veel water drinken rustig aan doen niet teveel lopen. Vanmiddag word je gebeld met de rest van de instructies.

en dus gingen we naar huis, opgelucht , tranen en spanning.

In de middag ging m’n telefoon. Die avond om 21.30 de laatste injectie met 10000 eenheden pregnyl. Deze moesten we zelf mengen. Om 21.15 uit de koelkast en klokslag 21.30 in m’n buik spuiten. Deze injectie zorgt voor de laatste rijping van de eitjes en dat ze los komen te zweven in de follikel. Zondag om 09.00 uur melden in het ziekenhuis en om 09.30. Ik heb nog duidelijk aangegeven dat ik morfine wil. Aangezien m’n eierstok dus achter m’n baarmoeder ligt op dit moment verwacht de arts dat het geen prettige punctie zal zijn. Kan me sowieso niet voorstellen dat een punctie prettig kan zijn hahaha.

mama belde met de vraag of ik een boterham voor haar wilde maken. Boterham gesmeerd met pindakaas en een sultana in een boterhamzakje gestopt. Ze stond voor de deur en haalt uit de achterbak een prachtig bloemstuk tevoorschijn!!!! Gekregen van mama, gj, Joyce, ak en Isabeau! Zo lief en mooi. Staat te pronken op de eetkamertafel!

Ik zat the voice te kijken en opeens zie ik iemand zwaaien voor het raam. Ik zeg tegen jos volgens mij staat Gwen voor de deur. En ja hoor daar staat ze, met een mandje met allemaal kadootjes in der hand. Wat een toppertje is t ook. Zo lief… de tranen stonden in m’n ogen! Zo fijn dat er mensen zijn die zo met me meeleven!

stipt om 21.30 zit de pregnyl in m’n lichaam. En god wat deed ie zeer… branden als een malle! En zelfs nu, bijna 24 uur later doet de plek waar de injectie gezet is nog zo’n pijn. Maar schijnt normaal te zijn. M’n buik is opgezet…. en m’n eierstokken zijn ontzettend gevoelig. Ik denk dat als je dit nooit meegemaakt heb dat je je ook niet voor kunt stellen hoe het voelt haha.

rond 22.00 uur gaat Gwen naar huis en kruip ik m’n bedje in. Moe van alle zenuwen en moe van de spanning die nu alweer zo aanwezig is in m’n lichaam.

de afgelopen week heeft dus bestaan uit wachten, ziekenhuis bezoekjes , echo’s en bloedprikken. Liggen op de bank, veel drinken.

en morgen is het dan zo ver.. de dag van de punctie. Ben doodsbang voor de pijn maar ik laat het maar over me heen komen…

X

(22)

We zijn er bijna..

We zijn er bijna..

jeetje.. de tijd vliegt toch wel voorbij hoor.

na ons laatste ziekenhuis bezoek helemaal vergeten een update te plaatsen, dus nu alsnog.

afgelopen maandag 16 januari moesten we om half 11 in het ziekenhuis zijn. De eerste echo na al die hormonen. Was best een beetje zenuwachtig wat er te zien zou zijn. Ruim op tijd werden we geholpen. De arts moest een aantal keer tellen. Wat een hoop follikels!!!! Links zitten er minsten 18 (na 4 keer opnieuw tellen vond ze t goed zo) en rechts minstens 15. Wooooow dat is echt heel veel! Maar wel gewoon normaal voor een jonge vrouw zonder vruchtbaarheidsproblemen. Na de echo moesten we nog even langs de apotheek want de decapeptyl is op. Recept meegekregen voor een week, want voor t zelfde geld krijg ik eerder een punctie dan gepland en dan moet t weggegooid word, zonde natuurlijk.

ik zou in de middag gebeld worden hoeveel eenheden gonal f (stimulerende hormoon) ik moet spuiten. Dit is op 125 eenheden gezet. Ik heb zoveel follikels en ze willen natuurlijk niet dat ze allemaal gaan groeien want dan krijgen we weer overstimulatie en dan moet alles gestopt worden…. dus ipv 225 wat de normale vrouwen krijgen, krijg ik 125.

wat een verademing! Een scherpe naald!!! En een iets dunnere! Wel nog steeds lang maar goed dat merk je toch niet. We zijn ruim een maand verder en het einde komt in zicht.

morgen hebben we weer een afspraak op de ivf poli. Weer een echo om te kijken hoe groot de follikels nu zijn na een week stimuleren. We zullen aankomende week veel in het ziekenhuis zijn is de verwachting. En dan zaterdag….. zaterdag is de punctie. Ik ben zo blij als die dag voorbij is….

(17)

We zullen doorgaan

We zullen doorgaan

vandaag 8 januari ben ik al bijna 3 weken in de weer met de injecties.

het gaat goed, althans goed… ik begin toch wel last te krijgen van de hormonen wat resulteert in verschrikkelijk moe zijn, 24 uur per dag knallende koppijn, prikkelbaar en niet kunnen slapen. Het enige moment wanneer ik wel kan slapen is overdag. Echt handig is dat niet want dan slaap ik snachts niet. Ik probeer wakker te blijven overdag, en soms heb ik nachten dat ik gewoon wel door kan slapen. Maar soms….. ieder uur wakker worden, heel warm en het dan weer super koud hebben!

Afgelopen week was rampzalig… 24 uur per dag hoofdpijn. Ik slik paracetamol alsof het snoepjes zijn. Zonder deze mooie witte pilletjes ben ik een wrak. Als ik in de ochtend wakker word dan begint het en zo blijft het de hele dag.

De injecties gaan eigenlijk best goed, heb geen pijn meer tijdens het inspuiten. Maar ik begin er tegenop te zien. M’n buik is blauw en gevoelig maar Jos geniet er stiekem nog iedere avond van haha.

genoeg geklaag… we doen het voor het goede doel. En laten we in godsnaam hopen dat het ook allemaal goed uit gaat pakken.

de dagen kruipen voorbij en de dag van de punctie komt dichterbij. Ik ben zenuwachtig en bang voor de pijn. Ik weet dat ik een morfine infuus krijg want dat heb ik gevraagd en ik hoop van harte dat het gaat helpen.

volgende week maandag weer een afspraak in het ziekenhuis. Follikels tellen en dan krijg ik te horen hoeveel eenheden gonal f ik moet spuiten. Vanaf volgende week dus 2 injecties. Maaaaaar als het even meezit ben ik daardoor ook van de hoofdpijn af. Duimen maar.

(16)

Dinsdag 27 december

Dinsdag 27 december

Kerst is weer voorbij.

op kerstavond hebben wij heerlijk de fondue pan aangezet bij Marieke en robert. Heerlijk gegeten met z’n viertjes en de hele avond gelachen. Een nieuwe traditie is geboren. Vorig jaar hebben we ook “kerst” gevierd met hun.

eerste kerstdag gezellig en lekker gegeten bij m’n schoonouders. Was ook weer een heerlijke dag/avond! Gisteren gegourmet bij m’n moeder en Gertjan. Ouderwets spelletjes gespeeld en heerlijk gegeten.

Vandaag moest ik weet werken. Jos is deze week vrij, wat een luxe! Terwijl ik aan het werk was hoorde ik op de radio iets over ivf en umc Utrecht. Ik besloot direct Google te openen en het nieuwsbericht te zoeken;

http://www.ad.nl/utrecht/mogelijk-zaadcellen-verwisseld-in-ivf-kliniek-umc-utrecht~a5664694/

Ik schrok!! Blij dat wij nog in de hormonen fase zitten en dat er nog geen embryo’s gemaakt zijn. Ik heb direct contact opgenomen met het ziekenhuis. Ik zou teruggebeld worden.

Om half 8 ging de telefoon. De arts legde mij uit wat er gebeurd is (afgeweken van het protocol waardoor de fout gemaakt is) en wat er nu gaat gebeuren. Ze streven ernaar om de koppels die al begonnen zijn aan de hormonen (ik dus) het traject te laten doorlopen. Dit alles hangt af van de beslissing van de raad van bestuur. Het laboratorium is voor een deel gesloten en er moet een nieuw protocol gemaakt worden. Voor nu geen paniek, we mogen nog vrolijk door blijven injecteren. Mocht er toch iets veranderen word er contact met ons opgenomen. Laten we hopen dat dit niet gebeurd….

to be continued

(14)

Dag 3

Dag 3

Dag 3 alweer, de tijd vliegt.

jos had gisteren een kerstborrel. Dit wist ik gelukkig al vroeg waardoor ik geregeld had dat ik bij mama zou eten en dat zij de hormonen in m’n buik zou kunnen spuiten. Mama had m’n lievelings eten gemaakt, tortellini! Heeeeeerlijk!

Mama prikte met liefde in m’n buik…  even 5 minuten op m’n tanden bijten. Het inspuiten van de vloeistof doet best een beetje pijn. Ik merkte op dat er bloed om m’n shirtje zat; ja hoor dat word een blauwe plek. Mama vond t grappig en hoopte stiekem dat ie groter zou worden Hahahahaha. Kunnen er maar beter om lachen en ach hoe erg is nou een blauwe plek!?

vanmiddag toch maar even de verpleegkundige gebeld met de vraag of het normaal is dat het inspuiten pijn doet. De naald voel je niet maar de vloeistof brand en voelt erg naar. De verpleegkundig kon zich herinneren dat dit een bijwerking kan zijn. Toevallig kwam er een arts binnen en heeft ze het even nagevraagd. Niks aan de hand, hoort erbij. Fijn om te weten dat het niets ergs is in ieder geval.

de bijwerkingen vallen nog wel mee… ben heel erg moe en af en toe wat hoofdpijn. De hoofdpijn verdwijnt na het innemen van paracetamol.

ik ga straks slapen en ik denk zomaar dat ik een uur of 12 m’n ogen dicht zal hebben!

morgen, kerstavond, gaan we net als vorig jaar eten bij Marieke en robert en natuurlijk ook bij Niels! Toen we vorig jaar bij hun waren zat Niels nog warm bij Marieke in haar buik en nu is het kleine mannetje al bijna 1 jaar.

we gaan genieten komende dagen van elkaar, onze vrienden en familie!

(16)